dinsdag 26 april 2011

Hypes van een IT directeur?

Rens van der Vorst columnt er op los, hoe reëel is de (schijn)werkelijkheid?  Worden hypes trends? Laat ik nou net een MacBook Pro, iPhone en iPad hebben.........

Lieve, lieve, enthousiaste gebruiker,

U houdt van IT! U verpakt uw geliefde iPad in zacht, gekleurde hoesjes. U twitters over uw nieuwste App. U Facebookt, u DropBoxt, u communiceert via WhatsApp of Ping. U brengt al uw vrije tijd online door. U kijkt geen TV maar YouTube of Uitzending Gemist. U bedient met uw iPhone uw Sonos en luistert streaming muziek van Spotify. En waar u luistert zien we via de GPS-tracking op uw iPhone. Fantastisch, vind ik dat. Maar ik heb makkelijk praten.

Ik ben namelijk een IT-directeur. Interim weliswaar, maar toch. Ik ben De Brenger van IT. De meest populaire man van elke organisatie. Een soort van halfgod. Een idool. Iemand tegen wie u, als enthousiaste IT gebruiker, op kunt kijken. Toch? Of toch niet?

Niet dus.

Ik doe namelijk iets met kaders en standaarden. Ik doe een bescheiden poging om onze 50.000 gebruikers van Fontys te voorzien van de juiste IT-middelen, om dat te ondersteunen en het ook allemaal nog een beetje betaalbaar te houden. Daarom vertel ik u precies wat ik wel en wat ik niet doe. En, neemt u van mij aan, wij doen veel voor onze gebruikers. Wij leveren een compleet open standaard desktop en laptop. Die gebruikt u natuurlijk niet, want u werkt liever met een Macbook, maar ook daar houden wij rekening mee. Wij zorgen ervoor dat u zonder restricties op het netwerk kan. En internet krijgt. En over dat internet leveren we alles wat u nodig heeft op uw Macbook of Tablet of smartphone.

Maar, ook wij hebben onze grenzen. En, sorry lieve enthousiaste gebruiker, als uw MacBook vastloopt op Final Cut Pro dan hebben we wel een nummer van iemand die u misschien kan helpen, maar wij ondersteunen dat niet.

Ik vind dat heel duidelijk, u heeft daar een ander woord voor: star.

Maar lieve, enthousiaste gebruiker, ik weet wat het probleem is. Het probleem is dat u helemaal géén verstand van IT heeft. U denkt van wel, maar u heeft ongelijk. Het is natuurlijk heel knap dat u uw iDevice kunt jailbreaken, respect, gefeliciteerd, maar het zegt niets. Als u heel hard in een auto kunt rijden, dan heeft u nog geen verstand van auto’s. Zoiets.

Ik daarentegen heb wel verstand van IT. IT-directeur wordt je niet zomaar. Ik weet hoe je grote, complexe infrastructuren bouwt. Maar, maakt u zich geen zorgen, dat helpt mij niet. Integendeel. Ik ben een uitstervend ras. Een ijsbeer. Mijn tijd is geweest. Na zonneschijn volgen wolken, clouds, inderdaad. En dat gaat sneller als u denkt of misschien wel hoopt. Vandaag de dag wilt u onze standaard werkplek al niet meer, maar liever een Macbook en die koopt u zelf. Maar binnenkort koopt u ook uw e-mail, uw werkplek, uw applicaties, uw bestandsopslag en uw printers gewoon online. Als u het al niet doet. Daar heeft u geen IT – afdeling meer voor nodig.

En na de applicaties volgt het netwerk. Nu verzorgen wij nog het bedrade en draadloze netwerken. U weet wel dat draadloze netwerk dat vaak traag is, terwijl u het bij u thuis altijd goed werkt. Logisch, want daar heeft u het zelf geïnstalleerd. Geen zorgen, lieve gebruiker, over een paar jaar is er overal internet. Gewoon in de lucht. Goedkoop en snel. Elk device heeft een connectie. U gebruikt uw online diensten gewoon via uw internetabonnement. Dan heeft u ons, de IT afdeling, helemaal niet meer nodig. Ja, misschien als uw cloudversie van Final Cut Pro vastloopt op uw virtuele Apple.

Maar dan hoeft u ons ook niet meer te bellen.

1 opmerking:

  1. Beste enthousiaste IT directeur. Hoe moet dit goed komen, want het bos van deskundigen is dun gezaaid, lijk ik te begrijpen. De beslissers cq bestuurders zijn ook niet de beoogd deskundigen. Het zijn wel slimme mensen anders waren ze geen bestuurder geworden, maar naar wie luisteren ze straks? Naar die IT directeuren of naar de gebruikers, die gemak, genot en gewin willen. Die geen boodschap hebben dat 800 applicaties in een omgeving niet altijd even fijn stroomlijnen. Die inderdaad merken dat wanneer ze thuis of onder het genot van "het broodje" ;-) bij de big Yellow M als een speer op het draadloze net Surfen. En asl we toch over Surfen spreken moeten we dan niet aan SURFen denken als HO? Het leven van een IT directeur lijkt me niet gemakkelijk, echt niet. Maar de gebruikers ontkennen of frustreren dat is geweest, na anytime, anywhere, anyplace wordt je leven nog gekker met any device. Of je dat nou leuk vindt of niet, niet zo star he?!

    BeantwoordenVerwijderen