woensdag 28 september 2011

Mobile learning in het HO: geen ELO’s maar App Stores

Frank Thuss
Als je verschillende trendwatchers mag geloven heeft ‘mobile’ helemaal de toekomst, dus ook binnen het onderwijs. Voor veel onderwijsinstellingen is het echter nog te vroeg om te spreken van een duidelijke, afgebakende visie op welke rol mobile learning kan spelen binnen leren en opleiden. Binnen de HAN hebben we nu het project ‘Learning on the Go’ opgestart. In dit project ontdekken docenten en studenten in laagdrempelige, kleinschalige pilots de didactische meerwaarde van mobile learning. In dit project zien wij mobile learning als leren dat op elke gewenst moment kan plaatsvinden, ondersteund door mobiele technologie (Winters, 2007). Qua technologie richten we ons in de pilots op smartphones en tablets.

Docenten gaan in de pilots bijvoorbeeld aan de slag met korte, mobiele kennisclips, mobiel formatief toetsen of met het maken van lesmateriaal met augmented reality. Deze pilots kunnen in een later stadium dienen als input voor een HAN-brede visie op leren met ICT (en dus ook mobiele devices).
Vooruitlopend op deze pilots denk ik al wel eens na over hoe leren (met of zonder device) er uit zal zien in, pak ‘m beet 2020. Wat is er dan allemaal veranderd? Nu ben ik niet zo’n visionair die meteen dingen roept als ‘we lopen dan allemaal rond met een geïmplanteerde chip’; ik denk dat die veranderingen in het onderwijs niet zo radicaal zijn. Hieronder beschrijf ik enkele mogelijke veranderingen, licht gebaseerd op de uitgangspunten die we hanteren voor het bijwerken van onze visie op de digitale leer- en werkomgeving (DLWO) van de HAN.


There’s an app for that: de ELO als ‘app store’

Leren met ICT is in 2020 niet meer iets dat je vooral doet in een ‘one-size-fits-all’ electronische leeromgeving of ePortfolio op een PC. De ‘ didactische app’ is gemeengoed geworden in het onderwijs. De didactische app is simpel in gebruik en vooral goed in een specifieke didactische toepassing en niet meer dan dat. Wil je peerfeedback in je onderwijseenheid? Afstandsleren middels kennisclips? Vaardigheden oefenen in een veilige omgeving? Samenwerkend leren? Allemaal mogelijk dankzij gemakkelijk te gebruiken en onafhankelijke apps, die niets anders doen dan deze specifieke didactische concepten ondersteunen. De elektronische leeromgeving is een soort ‘app store’ geworden, waar opleidingen en lerenden zelf de apps kiezen die het beste passen bij hun visie op leren. Dankzij een ruime keuze uit deze didactische apps worden concepten als ‘social learning’ (b.v. peer feedback) en ‘situated learning’ (leren op de werkplek, praktijkleren) echt persoonlijk en plaatsonafhankelijk. (Sharples, 2008). Het maakt niet uit met welk device je een didactische app gebruikt; ze draaien overal op dankzij de doorontwikkeling van de HTML5- ‘webapp’ (De roosterapp van de HAN is daar een voorzichtig voorbeeld van). Didactische apps weten natuurlijk alles van je; ze zijn dan ook gekoppeld aan het learning analytics gedeelte van de app store (en dus electronische leeromgeving).

Scholen ontwikkelen overigens nog steeds hun eigen apps, want we doen nog steeds dingen op onze eigen manier. Voorlopers op het gebied van mobile learning (zoals Abilene CU en het Hondsrug College) laten dat ook zien dat dat nodig is.

It’s in the connection, stupid!

Leren gebeurt in 2020 vooral in sociale media- achtige netwerken, en die zijn natuurlijk vooral mobiel. Het ePortfolio is bijvoorbeeld een soort ‘LinkedIn’ stel ik me dan voor, waarin studenten (of eigenlijk, iedereen) zelf een account aanmaken die ook hun leven lang bij hen blijft, en niet meer instituutsgebonden is. Studenten bouwen hier hun eigen (persoonlijke en zakelijke) netwerken in op en bepalen zelf wat voor wie zichtbaar is. Dankzij slimme koppelingen kunnen bewijsmaterialen gemakkelijk in andere ‘apps’ (zoals een discussiebord of wiki) binnengehaald worden, maar ook omgekeerd; didactische apps werken ook automatisch je ePortfolio bij. Het ePortfolio lijkt misschien dan ook wel op de nieuwe Timeline- weergave van Facebook, zodat je een compleet overzicht van je lerende leven krijgt.. Het bijwerken van dit ePortfolio kan met elk apparaat, op een manier zoals je nu al met een app je Facebook of Twitter pagina’s bijwerkt. Het ePortfolio wordt zo een platform waar niet alleen formele leerervaringen worden vastgelegd, maar ook informeel leren een plek krijgt.

De les begint, mobiel aan! Bring your own device to class.

Verbieden van het mobieltje of laptop in de les? Ondenkbaar in 2020. Devices zijn ook in fysieke bijeenkomsten een wezenlijk onderdeel geworden van het leerproces. Smartboards of whiteboards zijn er niet meer, we hebben nu allemaal een tablet (of iets soortgelijks) waarop we synchroon content kunnen bekijken en daarmee kunnen interacteren, en als een leerling iets plenair wil laten zien, wordt dat gewoon draadloos op een witte muur geprojecteerd. Studieruimtes hebben geen studenten- PC’s, boekenkasten of andere fysieke media meer. Studieruimtes zijn verdeeld in verschillende omgevingen waarin studenten gemakkelijk kunnen (samen)werken met hun eigen devices. De ICT- afdeling van de school is er volledig op ingericht om al die verschillende devices te kunnen ondersteunen.

Zo zie ik mobiel leren in 2020, maar dit is nog maar een tipje van de sluier natuurlijk. Zie voor meer ideeën en tips ook mijn weblog Apps in het Onderwijs; heb je zelf nog goede ideeën of voorbeelden van mobile learning in het hoger onderwijs, schroom dan niet om te reageren. De uitkomsten van de pilots ga je in ieder geval ook terugvinden op ons HAN-ICTO blog.

Bronnen:

· Winters, N. (2007). What is mobile learning? In M. Sharples (Ed.), Big issues in mobile learning (pp. 7-12). Nottingham: LSRI.

· Sharples, M. (2007). Big issues in mobile learning van http://www.lsri.nottingham.ac.uk/Publications_PDFs/BIG_ISSUES_REPORT_PUBLISHED.pdf

29 opmerkingen:

 1. Beste Frank, de experimenten klinken heel interessant (en relevant). Bij leren via apps moet je denk ik toch wel een onderscheid maken tussen apps die informatie geven (en dus niets met sociaal leren te maken hebben) en apps zoals LinkedIn en twitter die een uitbreiding zijn van sociale netwerken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. He Frank, goed verhaal man, dank je! Ik heb nog een vraag over concrete systemen/apps voor e portfolio's welke zijn nu beschikbaar, wat zijn de kenmerken. Ik bel/ mail je

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Ger, dank je! Vraag gerust raak, je weet me te bereiken!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Joitske,

  dank je! In onze pilots richten we ons wel specifiek op de didactische toepassing van apps en devices (en sociale media), en niet op toepassingen die over informatievoorziening gaan (zoals rooster apps).

  BeantwoordenVerwijderen
 5. If your child comes home and asks what they are giving to Mrs.
  Even though these trails had been noted to be small (none had over 30 participants), Dr.

  C Paleo Indian era upwards into the 1800's and beyond. Ii is always best to call ahead and make a reservation if possible.

  Here is my website paleo food flow chart

  BeantwoordenVerwijderen
 6. If it's a promise to get engaged one day then you can look for small diamond ring. Prior to the late 19th Century, most men did not even wear a wedding band; diamond rings for women existed, but were exceedingly rare. Coloured gemstone promise rings are equally classic and appealing.

  Here is my blog post - promise rings his And hers set

  BeantwoordenVerwijderen
 7. I couldn’t come across any product recall facts from the manufacturer, however did find a couple of occurrences - although
  very minor in one scenario - that appear worthy to make note of.

  Ask your server what precautions the kitchen takes to avoid cross-contamination.
  This is one of the simpler Paleo diet meal examples.
  Often our streets are deceptive and dips are much deeper than they appear.


  Feel free to surf to my page - Paleo Food List

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Remember, try to use honey instead of refined sugars or artificial
  sweeteners. Find out how you can shed weight and
  feel better while Paleo diet recipes by going to my web site
  Paleo Diet - Getting Back to the Basics. This
  was a longtime ago from 10,000 years to 2 million years ago and this is how the Paleo
  diet originated. IPSec (or IP Security) offers methods toauthenticate and encrypt IP traffic as if traverses a network.  Feel free to visit my homepage: paleo food for backpacking

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Chop your firewood to meet the specifications of your wood
  stove. The main source of energy, in the United States is crude oil, and throughout
  the world. When burned, it develops high temperatures and water, with no unpleasant wastes or carbon dioxide.
  You can read more about Brazil's dams at this website:.

  Also visit my page - biomass advantages and disadvantages

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Acne is really a very emotionally distressing condition of the skin.
  During your day especially on hot days, be sure to moisturize the skin.
  These practitioners think that diets full of beta-carotene assist to reduce the factors that bring about severe
  acne. Aspirin can be used just like an anti-inflammatory
  agent like other acne medicines however aspirin will not dry out skin as much - nor does it cost
  all the.

  Feel free to visit my web page ... chest acne treatment

  BeantwoordenVerwijderen
 11. You also need a cleanser that provides moisture but doesn't clog pores. Treating skin problems should be an integrated method that works not only about the surface of your skin, but also around the inside at the same time. The relationship between acne occurrence and diet continues to be established by many researchers. If you find the skin peeling, flaking or several dry, use less of your topical acne remedies or purchase products that have a lower concentration of ingredients.

  Also visit my web site acne jeans sale *www.alleato-testnet.nl*

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Oftentimes, purity rings have engravings on them which include statements such as "true love waits. If you've found the one you want to marry but don't feel quite ready, are still a bit young, or have other things to accomplish before settling down, you might wish to seal your promise with a pre-engagement ring. Birthstone rings are excellent choices for pre engagement promise rings but you don't need to select a ring with their birthstone only.

  Feel free to surf to my page ... promise rings for her size 9 (http://www.yuwaree.com/profile/katherinab)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. In addition to utilizing the normal precautions for acne (no
  picking, keeping hair away from your face, washing
  pillowcases regularly, etc. While some of its causes are beyond your control,
  some are issues you could address and even resolve.
  Don't allow it to be too hot, but don't allow it to get too cool.
  My stepdaughter asked about what she could do, it turned out almost gone after 72 hours,
  someone asked her what she used, she told them and got embarrassed preventing using
  it.

  Here is my web site ... treating acne scars

  BeantwoordenVerwijderen
 14. For individuals who have a very minor excess
  to provide, a diamond ring will go lower effectively having a small woman.

  At a fast glance stone often looks like an utilized cameo, however upon
  closer examination one can determine it to be stone. The young people today are
  ultra-bright but also very materialistic and just for
  small joys they're willing to pay cash.

  Take a look at my web-site ... Web Site

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Most engraving is also available in a variety of fonts allowing the font selection to also be a part
  of the overall ring design. These rings say, "You are not a convenience, or property, you are my intended. The fashion consciousness of men has given rise to new styles and unique designs when it comes to finding the mens titanium rings perfect wedding band.

  Feel free to surf to my homepage - promise rings 14k gold

  BeantwoordenVerwijderen
 16. If it's a promise to get engaged one day then you can look for small diamond ring. Titanium was a metal first used in the aerospace industry because of its ability to withstand high temperatures. Promise rings are an excellent tool for young couples who are intent on being exclusive and monogamous with one another.

  Here is my website :: promise ring quotes engravement

  BeantwoordenVerwijderen
 17. There are numerous kinds of wedding rings available nowadays and a
  few of these rings for men can really give you a high style expression.

  However a personally designed promise ring for her is an exceptional gift.
  Promise rings are an excellent tool for young couples who are intent on being exclusive and monogamous with one another.


  Visit my web blog: web site

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Oftentimes, purity rings have engravings on them which include statements such as "true love waits. You must start shopping for your rings at least two to three months before the D day. As emerald is an expensive gem they usually come in shapes that help in retaining maximum weight from raw stone.

  Feel free to surf to my webpage; promise rings design your own *www.ninhao.com*

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Make this Christmas memorable with a promise ring stocking stuffer.
  Because they'll take a greater bead and secrete nacre more quickly than their more compact counterparts, these large oysters develop substantial pearls of outstanding luster and magnificence. They zero in within the newest progress that is popular amongst kids and can come out with watches on people unique themes.

  Feel free to surf to my blog post - promise rings black

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Designs array from designs that can serve as both equally diamond engagement rings
  and pre-engagement diamond promise rings as well as distinctive ring designs.
  These rings say, "You are not a convenience, or property, you are my intended. Giving a promise ring means that you must make sure that the receiver of your gift knows what it means.

  Also visit my web blog: website

  BeantwoordenVerwijderen
 21. That said, acne may occur when a woman experiences hormonal
  changes. And I wasn't very confident with being on antibiotics for three months; I just didn't believe that was healthy.
  If you need a balanced skin, you also need to replace the
  oil you lose by washing see your face. They are commonly due to an overproduction of oil in the sebaceous glands,
  dead skin cells along the follicles and a good Propionibacteria acnes, the hated
  acne-causing bacteria.

  my web blog; phytome acne gel

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Kinds and gown code change from time to time but jewelry has
  held ground as a result of centuries. After me and my boyfriend (Terry) had been together for a
  year, we decided to buy each other promise rings to
  symbolize our love and commitment. 6) If you or your partner think of jewellery as
  more of a female thing, fear not.

  Review my webpage: promise rings size 11

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Oftentimes, purity rings have engravings on them
  which include statements such as "true love waits. Mens diamond rings are available for these occasions as well as the engagement and the actual wedding. So in case you truly need to impress her that has a romantic and stunning gift, satisfy her with all the sophistication of the brilliant princess reduce promise ring.

  Also visit my web blog - promise rings in white gold

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Ahead of you decide on any piercing, take into account the affect
  on your image as well as your daily life. However, when
  exchanging the ring, with whomever you choose, be sure to be perfectly clear on the terms and conditions of the
  promise. Even low-cost software like Photoshop Components
  or ACDSee could make your item photography very much less difficult.


  my weblog: website

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Many people prefer diamonds in their jewelry when a gift is being
  purchased or gifted. In this case, truly the object is a thing, the objective is the important part.
  They zero in within the newest progress that is popular amongst kids and can come
  out with watches on people unique themes.

  Feel free to visit my blog :: promise rings under 50

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Am I the only one out there who thinks Apple could really care less about the moral and spiritual issues behind pornography.
  For more information on birthstone and pre engagement
  promise rings, engraved promise rings or other jewelry, visit.
  Promise rings are an excellent tool for young couples who are intent on being exclusive and monogamous with one another.


  Feel free to surf to my web-site ... website

  BeantwoordenVerwijderen
 27. You also need a cleanser that delivers moisture but
  doesn't clog pores. This freezes one's body closed forcing your
  dirt and oil. If it can help the condition of your respective
  acne, then you've got a great, cheap solution for your problem. For most of my patients, remembering one pill each day is easy so helping to simplify their skincare routine.

  Also visit my webpage :: acne extraction tool

  BeantwoordenVerwijderen
 28. What's the variation in between a cultured pearl as well as a normal pearl. This may perhaps go with no stating, but usually do not confuse commercially manufactured jewelry with handcrafted silver jewellery. They zero in within the newest progress that is popular amongst kids and can come out with watches on people unique themes.

  Feel free to surf to my web page web site

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Does your blog have a contact page? I'm having trouble locating it but,
  I'd like to send you an email. I've got some ideas for your
  blpog you might bbe interested inn hearing.
  Either way, great blog and I look forward to seeing it develop over time.


  my webpage - Look Here

  BeantwoordenVerwijderen