zondag 16 oktober 2011

Hashtags & SoMe

SoMe zoals ik de laatste tijd lees is een way of life. Het zit in je systeem gebakken of niet. Je gebruikt het en vooral natuurlijk wat je vrienden gebruiken, intu├»tief, gewoon doen. Een “verzamelding overzicht” van SoMe zou handig zijn, wie van mijn “vrienden” gebruikt wat? Maar dat is misschien weer wat te gestructureerd en zo jaren negentig…

Nu gebruik ik ondermeer Twitter en op advies van een collega doe ik dat via Tweetdeck, zodat ik mijn hashtags mooi bij elkaar kan zetten en in kolommen kan volgen. Dat is best handig. Ik las op de Blog van Trendmatcher dat hij via Twitter allemaal antwoorden op zijn vragen krijgt, zonder dat hij zelf hoeft te zoeken. Gewoon een kwestie van een goed netwerk, vooral wanneer je mensen die weer veel Twitter volgers als volger hebben hebt, bij hem zie dat het @kruideniermeisje zo iemand schijnt te zijn (naast zijn ongetwijfeld eigen grote groep volgers in allerlei SoMe). Dan heb je Yammer dat meer een community op basis van een e-mail domein maakt. Het schijnt overigens dat je daar veel meer sturing aan kunt geven, ik ben nog bezig dat beter uit te zoeken, maar mis wat menuopties. Wie heeft er nog een Yammer manual om van beginner naar gevorderd te komen? Wil ik wel Twitter en Yammer gebruiken? Kan dat niet in een soort combi, want ik ben ook al LinkedIn gebruiker (en dus maar even niet van Hyves en Facebook).

Nu ben ik natuurlijk nog wel van de oude generatie. En dan komen die #tags om de hoek. Ik wil eigenlijk graag een startpagina of nieuwerwetser en interactieve App waar ik snel een lijstje kan vinden van handige #tags. Kijk die van #durftevragen heb ik ontdekt. Maar hoe weet ik nu welk #tags er door bijvoorbeeld SURF worden gebruikt of hoe weet ik nu waar ik snel alles over “het weer” kan vinden. Iedereen maakt maar #tags aan. Hoe kom ik dan aan wat structuur? Ik ben toe aan een #tag allesoverSoMe en #HelpmeTwitterdoor, #watis#ininYammer, ofzo. Wie heeft er tips om de berg SoMe in bedwang te houden? Of moet ik me nergens druk om maken en mijn vakantie Woordfruitend doorbrengen?

Net nog even op LinkedIn gekeken en zie dat er multimedia experts, educational designers en onderwijsadviseurs mijn profiel bekeken. Zou dat wat met mijn vorige blog of eerdere Tweets te maken hebben dat er een aantrekkelijke vacature voor een E-learning ontwerper is bij het Saxion programma ICT&O? Bekijken en bekenen worden?!

4 opmerkingen:

 1. http://trendsmap.com/ geeft je een overzicht van twittertrends gerangschikt naar locatie en helpt je op weg een idee te krijgen van hashtags. Op de help van Twitter https://support.twitter.com/ staat meer over hashtags en hoe ze ontstaan. Begin zelf eens door onderwerpen te volgen, bijvoorbeeld een belangrijke voetbalwedstrijd #ajafey of een leverancier #schoolwise en je krijgt al gauw een idee. Dat hashtags niet vastliggen is nu juist het principe van social metadata, maar dat had je vast al begrepen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Elbert, ja dat had ik al begrepen, maar is het niet zo dat "anarchie" gevolgd wordt door structuren en organisatie? Ik ben een beetje op zoek naar dat laatste (grijs, 54 jaar :-))

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tweetdeck werkt goed , wil je ook Yammer onderbrengen in 1 scherm dan kan dat met Seesmic desktop 2
  zie https://seesmic.com/seesmic-social/desktop/

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Heino http://www.twittergids.nl/ http://twittermania.nl/ en gewoon https://twitter.com/ en dan het zoekveld gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen