maandag 10 oktober 2011

De IPhone 4 Steven spreekt herkenning

Heino Logtenberg
De IPhone 4 Steven heeft een duidelijk betere spraakherkenning. Spraakherkenning zien we ook bij de PC’s, schootcomputers en tablets verschijnen. Is het niet, omdat er geen handig toetsenbord bij zit dan wel om het getyp te omzeilen. Ik roep al jaren dat spraakherkenning voor een doorbraak gaat zorgen in het gebruik van allerlei devices Toch gaat het nog niet zo hard. Waarom eigenlijk niet? Het zou al dat gedoe rondom spelling en grammatica bijvoorbeeld weg kunnen halen…. Denk eens door wat dat gaat betekenen voor het taal onderwijs....

Vertaal de onderstaande advertentie van Dragon eens naar zinnige toepassingen:
STOP MET TYPEN, GA PRATEN
Met Dragon spreekt u gewoon en uw woorden verschijnen op het scherm, driemaal sneller dan wanneer u ze zou typen en met een nauwkeurigheid tot maar liefst 99%. Dragon leert de woorden, maar ook afkortingen en eigennamen, herkennen die u iedere dag gebruikt. In de loop van de tijd leert het programma steeds meer bij. De herkenning wordt dus steeds nauwkeuriger.
DE PC DOET ECHT WAT U ZEGT
Door menu’s navigeren of trefwoorden typen is met Dragon niet langer nodig. U krijgt dus meer in minder tijd voor elkaar. U hoeft alleen maar Dragon een opdracht te geven en deze wordt uitgevoerd. U werkt met programma’s, bewerkt tekst en maakt deze op via eenvoudige spraakopdrachten als “Open Microsoft Word”, “Mijn foto’s weergeven”, “Maak vet” en “Rij centreren”.
WERK EFFICIËNTER DAN OOIT TEVOREN
Met Dragon-sneldictaten kunt u sneller en eenvoudiger dan ooit e-mailberichten opstellen of op internet of uw computer bepaalde informatie of bestanden opzoeken. Outlook®, maakt een nieuw e-mailbericht en vult de gewenste e-mailadressen voor u in.
Wikipedia naar Eifeltoren, Parijs, Frankrijk” en Dragon laat de resultaten op het scherm zien.
ZET IDEEËN NET ZO SNEL ALS ZE BIJ U OPKOMEN OM IN TEKST
Met Dragon wordt u niet afgeremd door het feitelijke typen, spelling of angst voor een lege pagina. spelfouten! U zegt eenvoudig wat u bedoelt. U hoeft niet langer met het toetsenbord bezig te zijn of over de juiste spelling na te denken. U kunt zich nu concentreren op de inhoud van uw tekst en wordt niet meer afgeleid door uw typevaardigheid.
GEBRUIKSVRIENDELIJK
Het programma is zo geïnstalleerd en u kunt binnen enkele minuten aan de slag.
NIEUW! Dankzij de Dragon-zijbalk staan alle belangrijke spraakopdrachten en tips op één handige locatie op het bureaublad.
U bedient uw pc comfortabel en handsfree en wordt niet beperkt door het toetsenbord.


Het is nog niet zo ver, maar toch, nu maar hopen dat ze de SMS taal ook omzetten naar taal voor 40plussers ;-)
Volgende stap is dat ze je denken omzetten naar je device, want dat praten is natuurlijk ook vermoeiend en door elkaar wanneer je in 1 ruimte met meerdere mensen zit.
Hebben we meteen ook het afnemen van grootschalig beveiligd summatief toetsen opgelost, stem(gedachten?)herkenning kun je koppelen aan een individu, dus je weet wie de antwoorden heeft ingesproken (hier ligt wellicht weer een markt voor intelligente spraak imitatoren, niets menselijks is ons vreemd in de strijd tussen spieken en tegenmaatregelen ;-)
Moeten we alleen nog een oplossing voor rekenen verzinnen, maar het is de vraag of iedereen dat nog moet kunnen, voorbeeld: ik moest uitrekenen voor een bijbouw hoeveel capaciteit de radiatoren moesten leveren. Er was een site die het uitlegde en daarna kom ik met de lengte breedte hoogte en gewenste temperatuur dit uitrekenen.
Een andere site gaf invulvakjes (en metertjes) met teksten als hoe warm moet het gemiddeld zijn, voor een slaapkamer is dat zoveel enz.
Invullen en daar kwam de totaal capaciteit uit en een advies hoe je dan eea het beste kon verdelen, hoeveel radiatoren en al voorbeelden welke voor welke prijs er dan waren. Aanvinken (we wilden twee verticale radiatoren (vraagt ie ook nog even of de aansluiting rechts, midden of links moet) en je kreeg een offerte en de adressen van mogelijke installateurs. Er werd niets meer uitgelegd hoe het berekend werd..... Ik heb niet eens gerekend. Natuurlijk wil ik wel onderhandelen over de prijs :-))), is dat schattend (je rijk) rekenen?
Dat er wel degelijk iets gaat veranderen is al lang duidelijk. Het zou natuurlijk een mooi object van onderzoek zijn en ook een goede mogelijkheid als tegengeluid tegen de doorgeslagen ideeën rondom taal- en reken(wiskunde) onderwijs.
Bovenstaande is zeker niet wetenschappelijk onderbouwd, ik weet ook niet of het er beter van wordt, innovatieve richtingen zitten er zeker in lijkt me. Profileringskansen ook.... Wat ziet u hier in? Roept u maar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten