dinsdag 4 januari 2011

Twitter bevindingen en eventueel instructie met tips

Twitter wat moet je er mee? Het is voor oude mensen en jonge meisjes. Ik ben er zelf afgelopen november mee gestart (en ik ben geen meisje….), toen ik naar een congres ging. Een collega heeft me kort uitgelegd hoe het werkte.

Ik moest het even gebruiken voordat ik het snapte, omdat ik geen echte cursus had gevolgd. Je kunt ook Twitter video instructies volgen en direct daarna zou ik Tweetdeck basis en vervolg doen, dan kun je de Twitterstromen gelijk organiseren.

Het is inderdaad handig om te weten hoe het werkt. Voordat je het weet gooi je namelijk berichten de wereld in die door iedereen te zien zijn en dat kan tot onverwachte reacties leiden. Dat ondervond ook een districtschef van het politie korps Zuidwest-Drenthe


Het is even uitvinden wat je wilt zien. Ik kwam achter een, laat ik zeggen drietal categorieën van de mensen die je volgt:
 1. de “ik ben nu hier en ga daarnaar toe” of “chocomelk op de schaatsbaan aan het drinken” mensen, met veeeeel berichten, ze schijnen zich snel te verplaatsen ;-)
 2. de vakinhoudelijke mensen met tips en doorverwijzingen  
 3. een combinatie van bovenstaandeJe volgt je vrienden niet voor niets, dus weet waarom je ze kiest om te volgen. 
Ik ben zelf niet zo’n liefhebber van categorie 1. Overigens je kunt mensen die je volgt ook weer “ontvolgen”. Ik weet niet of ze dat zo heel leuk vinden, maar ik heb dus een aantal categorie 1 tweeters ontvolgt……

Het volgen van gelabelde berichten (met een # er voor, oftewel hashtag) in een aparte kolom kan heel nuttig zijn (bijvoorbeeld #onderwijs, #innovatie, enzovoort).
Iedereen die in zijn of haar Tweet zo’n hashtag opneemt, weet dus dat die bij elkaar te volgen zijn. Geen persoon maar een thema/onderwerp volgen.

Stel dat je wilt dat je studenten kort reageren op een bepaald onderwerp, dan geef je ze een bepaalde hashtag mee bijvoorbeeld #Saxiongr1wisk2a,  je kunt dan alle berichten en reacties bij elkaar zien via de opgegeven hashtag.

Met hashtags omgaan is gewoon even goed zoeken en “finetunen”.

Met Tweetdeck kun je online op je laptop of andere mobiele device(s) de berichten langs zien komen. Veel informatie in korte berichtjes, een gigantisch netwerk is zo gemaakt! Oppassen het werkt verslavend, gelukkig kun je het ook gewoon uitzetten….
En dat is vandaag zeker belangrijk, want mijn vrouw is jarig!!!

3 opmerkingen:

 1. gefeliciteerd met de verjaardag van jouw echtgenote.
  leuk om te lezen dat jij twitter nu ook actief uitdraagt.
  Groet, John

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat je nog vergeet te vermelden is dat je ook heel handig lijsten kan aanmaken waarmee je bepaalde accounts die je volgt kunt bundelen én je kunt de lijsten van anderen volgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Trouwens, jouw blogartikel valt duidelijk in categorie drie!
  Het gaat over twitter, maar ook over je vrouw die jarig is:-)
  Gefeliciteerd en geef haar een extra knuffel (maar pas op je rug)

  BeantwoordenVerwijderen