donderdag 1 december 2011

BYOD! Manouvreren tussen functionaliteit en veiligheid

Marco Otte
Servicemanager IT en onderwijs bij de IT afdeling van Wageningen UR.

Het zoemt, het lispelt, het ruist en het hangt in de lucht:
Bring Your Own Device!

Collega Chris blom geeft in zijn bijdrage aan dit BLOG een nuancering van de stuurbaarheid van en binnen het Web en de wereld van de mobiele apparatuur. In deze bijdrage aandacht vooral aandacht voor dat laatste.

Bij Wageningen UR stond het vorige jaar nog onder de noemer “Bring your own PC” in het zogenaamde “CIO – werkplan 2011”. In dit plan spreken alle stakeholders die met ICT en Onderwijs te maken hebben, af wat er het komende jaar aan innovatie en vernieuwing op gebied van ICT en Onderwijs gaat worden gerealiseerd.

Bij alle items in het plan staat wat de doelstelling is en dat was in dit geval:
“Het doel van het project is voorbereid te raken op de vraag, wat de plaats van hardware van studenten in het PC-park van Wageningen UR is.”

Een klein jaar verder leest dit bijna als een archaïsme. Studenten slepen geen laptops (meer) mee, hooguit hier en daar een netbookje, nee, ze hebben een smartphone!

De stuurgroep die de items in het CIO-werkplan van hoge dan wel lage prioriteit voorziet, gaf dit initiatief een lagere prioriteit. In 2011 zijn de inspanningen beperkt gebleven tot enkele discussiebijeenkomsten en een enquête onder studenten over het gebruik van smartphones. De enquête leert dat de stuurgroep een wijs besluit heeft genomen:

§ In 2011 heeft 35% van onze eerstejaars studenten een smartphone; tegen 28% van alle studenten in
   2010;
§ 55% van de smartphone bezitters raadpleegt internet er meerder keren per dag mee. 22% doet dit
   elke dag;
§ Mail en Schedule (rooster) achtige informatie (in EDUweb) zijn de meest gewilde EDUdiensten voor
   mobiele toegang met een smartphone.

Maar hoe vliegen we het nu verder aan?

Het staat buiten kijf dat over 2 à 3 jaar alle studenten over een smartphone beschikken, simpelweg omdat er dan geen dumbphones meer te koop zullen zijn. Kortom nú is het momentum om applicaties (om ) te bouwen, gebruikersinterfaces geschikt te maken voor weergave op kleine schermpjes (Tip: Gebruik vooral donkere tinten: Spaart batterij!)

Dus IT: Aan de slag!? Ho ho ho! Dat gaat zomaar niet! Want al die tig verschillende devices/smartphones met al die verschillende operating systems/platformen (Androïd, Windows Mobile, Symbian, Blackberry OS, IOS) van verschillende versies, rijp en groen, opensource en closedsource, zijn potentiële bronnen van besmetting van het WURnetwerk zodra ze daarmee verbonden zijn! Hackers zullen gauw de veiligheidslekken in populaire platforms ontdekken en de koppen op telegraaf.nl of Nu.nl zullen sappig berichten over studentengegevens die op straat liggen. Naast imagoschade zit natuurlijk ook niemand te wachten op het wegen virussen of hackers “uit de lucht” zijn van de dienstverlening!

Kortom : IT staat voor de uitdaging om d.m.v. techniek connectiviteit te bieden tot het universiteitsnetwerk met als randvoorwaarden een zo laag mogelijk veiligheidsrisico en maximale functionaliteit!

Maximale functionaliteit? Wat is dat dan? Dat is heel simpel: Internettoegang! Geen gedoe met Apps en nog minder gedoe met Appsen voor al die verschillende devices en operating systems!
Een goede applicatie kopen die voldoet aan de html 5 standaard en alle browsers kunnen daar dan mee uit de voeten!

Ideaal toch? Ja dat wel en ook nog niet helemaal realistisch anno nu. HTML 5 is een standaard die nog in ontwikkeling is en ook de bedoelde browsers zijn nog niet allemaal html-5-ready. Maar het is wel de way-2-go: Kwestie van tijd.

En voor wie het nu nog niet weet wat met your own device wordt bedoeld: Hier een enthousiaste amerikaan die het eventjes uitlegt met aansluitend een legal notice t.a.v. aansprakelijkheidsrisico’s van BYOD!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten